Ραντεβού Παραλαβής     Αίτημα για Βιοκαθαρισμό     Google Play     App Store

Ακαρεα

Ενημέρωση για τα ακάρεα


Τι είναι τα ακάρεα οικιακής σκόνης;

Ακάρεα στο μικροσκόπιo

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί και ανήκουν στην οικογένεια των αραχνοειδών. Είναι ζωύφια που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Το μέγεθός τους είναι 0,3 mm και τρέφονται με τα απονεκρωμένα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος. Σε ένα γραμμάριο σκόνης υπάρχουν περίπου 2.500-5.000. Η διάρκεια ζωής των ακάρεων είναι μικρή, παρ’ όλ’ αυτά αναπαράγονται ταχύτατα. Τα θηλυκά ακάρεα γεννούν κάθε τρεις εβδομάδες περίπου 30 αυγά.

Το υγρό και θερμό κλίμα του σπιτιού προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή και την επιβίωση των συγκεκριμένων ζωυφίων.

Πού ζουν;

Σε όλες τις υφασμάτινες επιφάνειες. Προτιμούν κυρίως τα θερμά, υγρά μέρη όπως το εσωτερικό ενός στρώματος. Τα κρεβάτια είναι ο αγαπημένος τους βιότοπος. Βρίσκονται ακόμη και στην καθαρότερη κρεβατοκάμαρα, αλλά και στα χαλιά και στις μοκέτες, στις κουρτίνες, στις ραφές των στρωμάτων, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες και ούτε το πιο σχολαστικό άτομο στην καθαριότητα δεν μπορεί να τα βρει!

Ένα διπλό στρώμα φιλοξενεί από 2 μέχρι 10 εκατομμύρια ακάρεα. Όσο πιο παλιό είναι ένα στρώμα τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση των ακάρεων και των βλαβερών ουσιών τους. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μέσα σε 1 μήνα το καινούργιο σας στρώμα θα έχει συγκεντρώσει περίπου 5.000 από αυτά και σε 1 χρόνο πάνω από 1.500.000. Στο στρώμα ζουν, τρώνε, αποβάλλουν τα περιττώματά τους, αναπαράγονται και ψοφάνε.

Από έναν ενήλικα πέφτουν ετησίως περίπου 500 γραμμάρια νεκρού δέρματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό είναι υπέρ αρκετό για τα ακάρεα, για να λατρέψουν το στρώμα σας, αφού είναι μια τεράστια πηγή τροφής γι’ αυτά (τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος του ανθρώπου)! Τα κατοικίδια ζώα δημιουργούν πολύ περισσότερη τροφή για τα ακάρεα σκόνης.

Τα περιττώματα των ακάρεων προκαλούν τις αλλεργίες

Δεν είναι όμως τα ακάρεα, αυτά κάθε αυτά, που δημιουργούν το σοβαρό πρόβλημα. Τα ακάρεα αποβάλλουν τα περιττώματά τους 20-30 φορές την ημέρα. Στα περιττώματά τους περιέχεται μια ορμόνη που λέγεται γουανίνη. Η γουανίνη είναι αυτή που προκαλεί τα αλλεργικά συμπτώματα. Οι σβώλοι των περιττωμάτων τους είναι τόσο ελαφριοί που μπορούν να εισχωρήσουν εύκολα στη μύτη και το στόμα μέσω της αναπνοής.

Κουβέρτες - Παπλώματα

Κοιμηθείτε ξέγνοιαστα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γούστερ στη Βρετανία ανέλυσαν δέκα συνηθισμένες κουβέρτες και ανακάλυψαν ότι περιείχαν πάνω από 20.000 ακάρεα της οικιακής σκόνης, μαζί με βακτήρια και σπόρους μυκήτων. «Μην κάνετε χρήση ακαρεοκτόνων προϊόντων και μην εμπιστεύεστε τα χαλιά και τις κουβέρτες σας σε όσους διαφημίζουν την χρήση των προιόντων αυτών, γιατί συνήθως αυτά περιέχουν χημικές ουσίες, των οποίων δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, ενώ μπορεί να επιβαρύνουν την αναπνοή, ιδίως σε άτομα με άσθμα», «τα αποτελεσματικότερα ακαρεοκτόνα είναι τα ρεύματα αέρα και η ηλιακή ακτινοβολία, όπως έκαναν σε παλαιότερες εποχές που έβγαζαν στον ήλιο μαξιλάρια, σεντόνια και κουβέρτες και φυσικά το σωστό πλύσιμο σε ειδικά ατομικά πλυντήρια και σε θερμοκρασία 55-60 βαθμών κελσίου (τα ακάρεα αρχίζουν να νεκρώνονται μετά τους 35 βαθμούς Κελσίου) που προμηθεύτηκε η εταιρία μας ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Γι' αυτό να αερίζετε πολλές φορές το σπίτι κάθε μέρα και οπωσδήποτε νωρίς το πρωί». Οι κουβέρτες πρέπει να πλένονται κάθε έξι μήνες. Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα σε νερό θερμοκρασίας 55 - 60°C (τα ακάρεα αρχίζουν να νεκρώνονται μετά τους 35 βαθμούς Κελσίου). ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε πέντε χρόνια.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΜε τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΜε τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης